Scheiden of uit elkaar gaan

scheidenAls je gaat scheiden, je stopt met samen wonen (mét samenlevingscontract) of jouw geregistreerd partnerschap eindigt, heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je opbouwde tijdens jouw huwelijk of de periode van jouw geregistreerd partnerschap. Je kunt met jouw ex-partner afwijkende afspraken maken. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in het scheidingsconvenant. Om ervoor te zorgen dat jouw ex-partner een deel van het ouderdomspensioen ontvangt, moet jij of jouw ex-partner ons binnen twee jaar op de hoogte stellen van de scheiding en de eventuele afwijkende afspraken.

Overigens geldt het recht op de helft van het ouderdomspensioen niet na beëindigen van samen wonen zonder samenlevingscontract. Wel wordt er bijzonder partnerpensioen aan je ex-partner toegekend.

Als jij overlijdt ontvangt jouw ex-partner geen ouderdomspensioen meer. Als jouw ex-partner overlijdt gaat het verevende deel van het ouderdomspensioen terug naar jou.